Zene és a libabőr

Annyira sokan reagáltatok a libabőrös posztomra, amely az alábbi cikkre reflektált, (http://bit.ly/2eG4vxi ) hogy úgy döntöttem elindítok valamit, ami remélem messze gyűrűzik majd. Egy lejátszási listát hoztam létre a youtube csatonámon, ahova betettem az én „libabőr dalaimat”, illetve mellé tettem, amiket Ti eddig elküldtetek nekem és a sort innetől lehet folytatni. Tegyétek hát bele a ti libabőr dalaitokat és gyűtsük együtt az érzelmeink lenyomatait.

http://bit.ly/2eNjppd

Ha új dalt adtál a listához, akkor oszd meg az oldaladon is, hogy mindenki lássa neked mitől lesz libabőrös a kezed! Aztán taggeld be a JaMese oldalt, hogy rögtön lássam milyen új dalt posztoltál!

 

Az eddigi visszajelzéseitek alapján pedig az alábbi következtetésekre jutottam:

Nagyon eltérő stílusú, karakterű zenekarokat és dalokat írtatok. Volt a nagy klasszikus rocktól kezdve a kísérletező lírai duóig minden. Az is feltűnt, hogy mennyire színes az az érzelmi skála, amin a dalok elérik az embereket, jelen esetben titeket. Nincs is vége, talán az egész olyan végtelen mint az univerzum…

Na de mi a fő konklúzióm? Hogy dalokat küldtetek. Dalokat, amelyek megfogtak egy – egy olyan esszenciát, amit más műfaj nehezen tud kifejezni. Erős és hatásos műveket, amelyek mellett nem lehet elmenni. Jellemző volt az is, hogy sokan élő koncertfelvételeket linkeltek, vagyis ott a zene ránk gyakorolt hatása még erősebb.

A fenti megállapításaim azért érdekesek, mert két dologban hiszek alapvetően a saját zenémmel kapcsolatban: a dalban, mint irodalmi – zenei műfajban és az élőzene általi kapcsolódási lehetőségben. Vagyis a legmélyebb hitemet erősítettétek meg és ezért csak hálás lehetek Nektek.

Most pedig jöjjön néhány dal, amivel kezdem a sort a JaMese libabőrös dallistán!

1.Lizz Wright – Salt

2003 Egyetemi kollégiumi szoba discman, fülhallgató és Lizz Wright hangja. Elemi erejű volt és ez az élmény azóta is a hatalmába kerít, ha hallom.

2. Katona Klári – Egyszer volt

Katona Klári karizmája már 10 évesen megérintett a szüleim bakelit lemezei által. Egészen éteri élmény, a szövegeket csak később értettem, és még később éltem meg a saját életemben, de ez is mutatja, hogy mennyire sok rétege van egy igazi számnak.

3. Mozart – Requiem – Lacrimosa

Anyukám elvitt az Amadeus cimű Milos Forman filmre a moziban. Azt hiszem az volt az első komoly film, amit moziban láttam. Akkor értettem meg, hogy fájdalmat és emberi szenvedést nem lehet zene nélkül elviselni és az ami ezek hatására születik az emberben az földöntúli magasság. Ezt hallgatni olyan, mint összekapcsolódni istennel

4. Avishai Cohen Seven Seas című lemez

Az izraeli bőgős experimental lemeze csak sodor és mindegy miben vagyok olyan örvény keletkezik, amitől nehéz elszakadni.

5.Lianne La Havas – Gone

Egy ének egy zongora, nem is kell több. 3.04-nél az az akkord, jajjj..

6. Sebestyén Márta – Szerelem, szerelem

Na én egy romantikus lélek vagyok és mégha sok nem is igaz az Angol Beteg című filmből én bizony Kristin Scott Thomas helyébe képzeltem magam. Amikor a moziban megszólalt ez a dal, azon gondolkodtam, hogy vajon aki ezt a zenét beválasztotta az értette a szövegét is? Akkor fogtam fel, hogy a magyar népdal szavakon túli mélységekkel bír.

7.Sting: Seven days

Nem az egyetlen Sting, amitől fizikai tüneteim vannak

8. Szalóki Ági: Balaton

Azért a szárnykürt szólóért (Fekete Kovács Kornél) havi egyszer könyörög a szívem. Szabó T. Anna verse pedig annyira de annyira megfesti a gyermeki lelkem, köszönöm, hogy megírta, Ági pedig elénekelte.

Sajnos a stúdiófelvétel nincs fent a neten, keressétek a lemezen!

9. Palya Bea: Szaladós

Gyerekes női létem dala, amelyben benne van minden elvágyás és minden maradásra biró energia. Felkavaró és egyszerre megnyugvást is hoz.

További JaMese videókért iratkozzatok fel a JaMese Youtube csatornájára!

https://www.youtube.com/user/jamesemusic

Az én utolsó kívánságom mára pedig csak annyi, hogy egyszer én is szeretnék olyan dalt írni, ami valakinek 40 fokban is libabőrt csal a kezére, lábara és egész testére!

 

 

JaMese 2016 - Adatvédelmi tájékoztató