2017 – Visszatekintés

Minden koncert a maga nemében egyedi és megismételhetetlen, mert az ott lévő emberek és a színpadon történő dolgok határozzák meg, hogy aznap milyen folyamat megy végbe a zenekar és a közönsége között. Így minden koncertnek külön kis meséje van. Ez a blogbejegyzés az elmúlt év megéléseit tartalmazza, röviden pár mondatban.

KLUB KONCERTEK

A klubkoncertek minden zenekarnak a szívügyei, egyrészt mindent ki lehet próbálni, amiben nem vagyunk biztosak, másrészt sokkal közvetlenebb a hangulat, közel a bárpult, oldottak az emberek. Így márciusban eljátszottuk az Arany János versfeldolgázunkat az óbudai Esernyősben, áprilisban egy mély és intim koncertet adtunk Szegeden a Milleniumi Kávéházban. Augusztusban Nagykovácsiban az erdő széli Muflon itatóban örömzenéltünk. Ősszel a Szimplában egy nagyon befogadó közönségnek zenéltünk.

https://www.youtube.com/watch?v=ovILbcSC_oo

Novemberben pedig Sopron kedvenc helyén zenéltünk a Búgócsigában. Ott már egy új dalt is kipróbáltunk és milyen jól tettük. Szerették.

 NYÁR

Nyár elején játszottunk egy varázslatos helyen, Noszvajon a Csendülőben. Nyugodtsága és a letisztultsága nagyon erősen hatott ránk és egy egészen finom hangulatú koncert született. A tállya-i Kerekdomb Fesztivál szintén magáva ragadott. Egyrészt a hely szelleme nem akármilyen, másrészt előttünk Szabó T. Anna tartott felolvasó estet, így végre személyesen is találkoztunk, majd Anna végighallgatta a koncertünket. Úgy érzem ott akkor összeért a szöveg és a zene.

Kánikula koncertet adtunk az Orfűi-tó partján a Fonó Zeneudvar színpadán. Izzadtunk, viszont mire végetért a koncert lemenőben volt a nap a nádasok fölött. Valahogy az volt az érzésünk, hogy ma sem keltünk föl hiába.

Órisási élmény volt továbbá Kapolcson a Harcsa Veronika Udvarban, amikor minannyian együtt lélegeztünk a Szabad bennem a levegő című dalunkban. Ez indított el azon az úton, hogy 2018-ban “JaMese Élményének” néven énekes workshopokat tartsak. Ha szeretnétek csatlakozzatok a csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/404359813330062/?source_id=294881553973109

OROSZORSZÁG:

Amikor biztossá vált, hogy októberben Oroszországba utazunk, nagyon kiváncsi voltam, hogyan fognak élni a JaMese dalok egy teljesen más nyelvi közegben. Amikor készültem erre a koncertre, csak bízhattam abban, hogy az angol konferálás által majd átmegy valami a dalok üzenetéből.

1500 kilométeres repülőn és vonaton megtett út után a hangbeálláson kiléptem egy óriási színpadra, ahol először megrettentem a méretektől és előjöttek a jól ismert szorongásaim, kicsi vagyok, félek, mit keresek én itt, hogy fogom átadni a magyar nyelvű dalaimat egy orosz közönségnek. De aztán rájöttem, hogyha a zene nem nyelvek fölötti, akkor semmi. Bíznom kell a hangomban, bíznom kell abban, hogy a zene a legemocionálisabb kifejező eszköz, tehát ha őszintén és szívből játszunk azt éreznie kell a közönségnek. Szépen lassan megnyugodtan, sőt élveztem a színpadot és alig vártam, hogy tele legyen a nézőtér. Nem kellett csalódnom. A Mordvin Autonóm Köztársaság fővárosa Saransk, szerette amit csináltunk, a Sűrű Csillag után alig engedtek szóhoz jutni, vagyis beigazolódott az a mélyen bennem élő hit, hogy a magyar népdalok mindenhol egyformán hatnak. Jó volt ezt megtapasztalni. A koncert után pedig megtörtént az is, ami nagyon ritkán szokott, hogy mindannyian ugyanazt éreztük a zenekarban: egységben voltunk, együtt rezegtünk és átadtunk valamit.

A koncert után a helyi tv-nek riportot adtam, mikor végeztünk a riporternő megölelt és megköszönte a koncertet. Hát ha másért nem, ezért érdemes volt 3000 kilómétert utazni.

Videós útinaplónkat itt nézheted meg:

JaMese – Útinapló – Saransk

Messzire utaztunk JaMese dalokat játszani, de megérte! 🙂 Egy kis videós ízelítő a saranski útról, ahol mindösszesen 5000 kilómétert tettünk meg repülőn és vonaton 3 nap alatt. A videóból az is kiderül, hogy nekünk milyen élmény volt ott zenélni! Köszönjük Sandor Kozlov -nak a bizalmat és az ajánlást, nem felejtjük a saranskiak vendégszeretetét!

Közzétette: JaMese – 2017. november 4.

 

JaMese 2016 - Adatvédelmi tájékoztató